Unde te angajezi, în România, în 2023. Situația locurilor de muncă de la noi din țară

de: Iulia Kelt
26 10. 2023

În această toamnă, start-up-urile și companiile mici, cu cel mult 50 de angajați, au scos pe piață în jur de 21.000 de oportunități de angajare pentru candidații în căutarea unui loc de muncă, conform datelor furnizate de platforma eJobs.

Mai mult, în perioada de la începutul anului până în prezent, acestea au postat nu mai puțin de 131.000 de locuri de muncă noi.

Vezi și: Locurile de muncă part-time, din nou la modă. Domeniile în care sunt disponibile cele mai multe

În ce domenii există cele mai multe locuri de muncă

Domeniile care au atras cel mai mult recrutări au fost serviciile, retail-ul, transportul și logistica, turismul, industria alimentară și construcțiile.

Start-up-urile și companiile mici continuă să fie active pe piața forței de muncă și reprezintă aproximativ o treime din totalul locurilor de muncă postate în acest an.

Chiar și în sectoarele în care se confruntă cu mari angajatori, branduri cunoscute și o acoperire națională extinsă, cum ar fi retail-ul, serviciile sau industria alimentară, acestea rămân o opțiune excelentă pentru tinerii în căutarea primului lor loc de muncă, pentru cei care doresc să-și schimbe cariera sau pentru cei atrași de inițiativele antreprenoriale, potrivit celor spuse de Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

Cea mai mare parte a posturilor vacante se adresează, de altfel, candidaților din segmentul entry-level (cu 0 – 2 ani de experiență), nivelul mediu (cu 2 – 5 ani de experiență), însă și celor fără experiență.

Vezi și: Gigantul care își extinde fabrica din România. Noi locuri de muncă vor fi disponibile

Profilul angajatului „căutat” de angajator

Chiar și așa, cei cu peste 5 ani de experiență și managerii sunt cei mai puțin căutați. Aproape 90% dintre angajatorii mici sunt în căutare de candidați care să lucreze full-time.

În ceea ce privește orașele cu cele mai multe oportunități de angajare în cadrul start-up-urilor sau al companiilor cu maximum 50 de angajați, acestea includ București și Ilfov, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu și Timișoara.

Acest tip de angajator nu efectuează recrutări masive, dar este bine reprezentat pe piața forței de muncă.

De exemplu, în ultimele două luni, în jur de 4.000 de companii cu cel mult 50 de angajați, inclusiv start-up-uri și companii mici, au postat cel puțin un anunț de angajare pe platforma eJobs, după cum subliniază Drăghici, potrivit economedia.ro.

Vezi și: Salariu de 5.000 de lei și timp liber cât cuprinde. Locul de muncă bine plătit pentru români cu care îți ”rotunjești” veniturile